Rezultate sprint shootout Formula 1 Brazilia 2023

sprint shootout

În loc să fie obligați să conducă pe pneuri medium în SQ1, piloții au avut libertatea de a alege. Doar Kevin Magnussen și Max Verstappen au încercat medium, dar ambii au trecut pe pneuri soft, la fel ca toți ceilalți piloți. În prima parte a calificărilor, s-au oprit piloții Williams (Albon și Sargeant), Kevin Magnussen, Yuki Tsunoda și Lance Stroll. La fel ca în sesiunea similară, desfășurată vineri, ștergerea timpilor pe tur a fost la „ordinea zilei”.

„Vina” aparține vibratoarelor introduse în acest an, vibratoare introduse cu scopul de a penaliza (mai aspru) abaterile de la limita pistei. El a fost doar cu o zecime mai rapid decât Lando Norris, care a reușit să impresioneze cu McLaren-ul actualizat, așa cum a făcut-o și cu o zi înainte. Britanicul a plasat MCL60 pe locul trei, în fața lui Nico Hülkenberg. În spatele lor, perechea echipei Scuderia Ferrari formată din Carlos Sainz și Charles Leclerc a devansat cei 2 piloți      echipei Aston Martin Racing format din Fernando Alonso și Lance Stroll. Ultimele două locuri în SQ3 au revenit lui Esteban Ocon și Kevin Magnussen.

Oscar Piastri a obținut prima poziție în sesiunea de calificări, (Shootout) dedicată cursei de sprint. Pilotul australian a reușit această performanță, în ciuda faptului că nu a reușit să își îmbunătățească timpul pe sectoarele 2 și 3, în ultimul său tur cronometrat. Alături de Piastri, în prima linie, va fi prezent Lando Norris. La ultima încercare de tur rapid, pilotul britanic a făcut o greșeală, în virajul 16. La fel ca ieri, limita pistei a fost un factor esențial (în stabilirea pozițiilor pe grilă). Noile vibratoare, introduse în acest an, au creat probleme pneurilor Pirreli.

  • Canadianul s-a aflat în centrul atenției în acest weekend, după comportamentul deplasat al acestuia (incidentul cu preparatorul fizic și frustrarea evidentă, arătată la interviuri).
  • Sergio Perez a revenit cu un loc doi pentru a completa prima linie de start a celor de la Red Bull Racing.
  • “Cred că este clar că sprinturile trebuie să evolueze puţin”, a declarat Christian Horner, şeful Red Bull, pentru reporteri, citat de Reuters.

Formula 1 introduce un nou format pentru cursele de sprint

Din motive de siguranță și pentru a evita o nouă situație similară cu cea petrecută la Indianapolis, în sezonul 2005, FIA a hotărât să modifice limitele pistei, în virajele mai sus menționate. S-a estimat, că aceste schimbări vor „încetini” monoposturile cu aproximativ 20 km/h, în zonele respective. Campionul de la RedBull fusese cel mai rapid și în calificările pentru cursa de duminică, dar a fost retrogradat pe poziția a șasea, după ce a depășit limitele pistei în primul viraj. Nico Hülkenberg a rămas blocat pe un pneu când a pornit după o oprire la boxe. Mașina echipei Haas F1 s-a ridicat de la sol aproximativ o jumătate de metru, dar a putut continua fără probleme. Deși Lando Norris și Oscar Piastri, ambii McLaren, terminaseră calificările pe locurile 2 și 3, cei doi au fost retrogradați pentru că au depășit limitele circuitului.

Formula 1 – Clasamentul constructorilor

Mexicanul Sergio Perez (33 de ani), coleg cu Verstappen la Red Bull și singurul pretendent cu șanse matematice la titlu a terminat doar pe locul 13, după ce a fost penalizat pentru depășirea limitelor pistelor. “Cred că este clar că sprinturile trebuie să evolueze puţin”, a declarat Christian Horner, şeful Red Bull, pentru reporteri, citat de Reuters. Federaţia Internaţională de Automobilism (FIA) a declarat vineri că Comitetul său consultativ sportiv va prezenta o propunere finală Comisiei F1 în ianuarie. Piloții vor trebui să folosească pneuri noi de compoziție medie în primele două faze și pneuri soft pentru faza a treia. La ultima „tentativă” cronometrată, Lance Stroll și Alex Albon au comis greșeli de pilotaj.

În formatul actual, calificările pentru marele premiu au loc vineri, iar calificările pentru sprint şi cursa se află în programul de sâmbătă. În formatul actual, calificările pentru marele premiu au loc vineri, iar calificările pentru sprint şi cursa de sine stătătoare completează programul zilei de sâmbătă. Modificările înseamnă că sesiunea de calificări de vineri, care urmează după o sesiune de o oră de antrenamente de deschidere, https://meteolaram.org/ vor stabili grila de start pentru cursa principală de duminică, în loc de sprintul de sâmbătă. Pentru că sesiunea a fost clasificată ca fiind umedă de către controlul cursei, s-a renunțat la regula pneurilor care se aplică în mod normal în Sprint-Shootout.

Calendarul sezonului 2023 din Formula 1

Formula 1 va schimba formatul curselor de sprint pentru 2024, după ce a primit sprijin din partea echipelor şi a părţilor interesate, pentru a face weekend-urile de cursă mai uşor de urmărit. Şase din cele 22 de etape din acest an au fost weekenduri de sprint, inclusiv Marele Premiu al Qatarului, în care Max Verstappen de la Red Bull şi-a adjudecat al treilea titlu mondial într-o zi de sâmbătă. Formula 1 va schimba formatul curselor sprint pentru 2024, după ce a primit susţinerea echipelor şi a părţilor implicate, pentru a face weekend-urile de cursă mai uşor de urmărit, relatează Reuters. “Sprinturile, în unele cazuri, au fost uşor sub aşteptări. Nu există nicio oprire la boxe, se tinde să rămână în ordinea din grilă şi este un pic ca şi cum ai primi o medalie pentru o cursă lungă. “Comisia a oferit sprijin general pentru o actualizare a formatului de sprint pentru 2024, pentru a raţionaliza şi mai mult weekend-ul prin separarea activităţilor de Sprint de cele pentru Marele Premiu”, a declarat FIA într-un comunicat.

sprint shootout

Max Verstappen (26 de ani) a ocupat primul loc în calificările de vineri seară și va pleca în pole-position în etapa 18 a sezonului, Marele Premiu din Qatar de duminică. Pilotul Red Bull poate deveni campion în Formula 1 pentru a treia oară consecutiv. Dacă Verstappen va obține măcar 3 puncte în cursa sprint de sâmbătă, adică măcar locul 6, va deveni matematic campion încă dinaintea Marelui Premiu de duminică. Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa

Formula 1 se pregăteşte să schimbe formatul curselor sprint pentru 2024

Astfel, Stroll a fost protagonistul unei noi prestații mediocre. Canadianul s-a aflat în centrul atenției în acest weekend, după comportamentul deplasat al acestuia (incidentul cu preparatorul fizic și frustrarea evidentă, arătată la interviuri). Înscrie-te la Newsletter-ul zilnic News.ro și vei primi cele mai importante știri în fiecare dimineață pe adresa ta de email. Federaţia Internaţională de Automobilism (FIA) a anunţat, vineri, că în ianuarie, Comitetul său consultativ sportiv va prezenta o propunere finală Comisiei F1. Olandezul a fost urmat de Charles Leclerc (Ferrari) și Lewis Hamilton (Mercedes), care au terminat calificările cu 0.055 s, respectiv 0.069 s în urma sa.

Formula 1

Decizia a fost aprobată printr-un vot electronic al Consiliului Mondial al Sportului Auto. Echipa GP24 vă mulțumește pentru că l-ați citit și speram că v-a plăcut conținutul. Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.

Logan Sargeant (care nici măcar nu a reușit să realizeze un tur cronometrat), Lewis Hamilton, Pierre Gasly și Yuki Tsunoda au fost afectați de ieșirile în afara cicuitului. Virajele 13 și 5 au fost zonele predilecte, în care s-au întâmplat aceste lucruri. Pilotul Mercedes a avut 2 tururi anulate (pentru abateri în virajele 5 și 13). De altfel, Leclerc a avut la rândul său probleme majore, în virajul 5. Într-o conversație pe radio, cu inginerul său de cursă, vântul a fost indicat ca principalul factor al acestor impedimente. După sesiunea de antrenamente desfășurată vineri, anvelopele Pirreli au întâmpinat dificultăți în sectorul 3 al circuitului (virajele 12, 13, 14).

Formula 1 susține că separarea sprintului de cursa de duminică va îmbunătăți spectacolul, permițându-le piloților să concureze liber, fără riscuri pentru poziția de start pentru Marele Premiu principal. Această calificare va fi împărțită în trei părți, prima fază durând 12 minute, a doua 10 minute și ultima “top 10 shootout” opt minute. Punctele ar putea fi acordate mai extins pentru cursa de sprint, cu un posibil element de grilă inversă, de asemenea, în considerare. “Cred că este clar că sprinturile trebuie să evolueze puţin”, a declarat Christian Horner, şeful Red Bull, pentru reporteri. “Comisia a oferit susţinere pentru o actualizare a formatului de sprint pentru 2024, pentru a raţionaliza şi mai mult weekendul prin separarea activităţilor de Sprint de cele pentru Marele Premiu”, a precizat FIA într-un comunicat. “Calendarul final al evenimentelor de sprint din 2024 va fi publicat în următoarele săptămâni”.

Pentru ca piloții să se adapteze noului layout al pistei,  FIA a hotărât să adauge o sesiune suplimentară, de 10 minute, în care aceștia să iasă pe circuit. Astfel, s-a ajuns la acel decalaj de 20 de minute existent la startul calificărilor. În această sesiune introdusă „peste noapte”, Sargeant, Gasly și Verstappen au ieșit în afara pistei. De altfel, pilotul american a lovit și un marcaj din polistiren. Această modificare ar putea însemna că piloții vor avea la dispoziție un singur tur pentru a-și asigura pole position-ul în ultima fază a calificărilor, în funcție de lungimea pistei și de trafic. Pilotul echipei Mercedes AMG F1 s-ar fi calificat cu ușurință pentru sesiunea următoare cu locul șase – dar timpul său a fost anulat pentru că a ieșit de pe pistă în virajul zece.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *